Eski bir Makale: Terme Pirinci, Pilavı, Su Böreği, Dolması ve Sütlacı

Makale : Ayfer T. ÜNSAL
(SOFRA Dergisi – Yakın Plân, Sh. 90 – 94’te yayımlandı.)
Yazı ve Fotoğraflar : Ayfer T. ÜNSAL (30 Ocak 2005 güncelleme)

…ALINTI…

Sürpriz buluşma…

Bayramın ilk günü Ünye’ye sadece 30 kilometre olan Terme’ye gittik. Orada kayınvalidemin kuzenleri var… Habersiz gittiğimiz için yolda hemen bir senaryo yazdık! Kuzenler, en son 10 yaşındayken gördükleri eşimin şimdiki halini bilemezlerdi. Beni ise zaten hiç tanımıyorlardı. Kuzenlerden birinin evi, Terme Çayı’nın üzerindeki en eski köprünün yanında, bulmak çok kolay oldu… Yukarı çıktık, kapıyı çaldık ve senaryoyu birebir uyguladık.

Çok başarılı oldu, tanımadılar! Derken sürpriz ve gözyaşları içerisinde sarılma sahneleri… Kuzen Nebahat Hanım, öğle vakti olmamasına rağmen saat 11:00’de bize zorla öğle yemeği yedirdi! Termeliler’in âdetiymiş misafire mutlaka öğün yemek ikram ederlermiş. Misafir ise şartlar ne olursa olsun yemek zorunda! Benim gibi meraklı bir yemek yazarı günün herhangi bir saatinde tatmadığı tatları öğrenmek için hep hazırdır…

Terme’nin meşhur su böreğini yedik. Nasıl börekti ama… İçerisine konan doğal yumurtadan hamurun rengi değişmiş, âdeta koyu sarı olmuş! “Tevek” denilen asma yaprağına şahane bir sarma sarmış… Tabi onların, daha doğrusu ülkemizde Gaziantep’ten başka her yerin “yaprak dolması” dediği yaprak dolması… Fasulye turşusu kavurması… Terme pirincinden pilâv…

Yeri gelmişken yazayım, Terme, bataklık bir araziye sahip olduğu için her yer pirinç tarlası… Gittiğimde tesadüfen pazar kurulmuştu, böylece değişik türde/yapıda pirinçleri görme şansım oldu. Bazılarından satın aldım, birkaç torba da kuzenler Nebile ve Nebahat Hanım tarafından hediye edildi. Eve geldikten sonra aldığım iki türü denedim, gayet nefis oldu. Gerçekten de Terme pirinci lezzetli… Hem de toleranslı, emeğinizi boşa çıkarmıyor.

Pirinç türleri “Mersane” ve “Karabacak” diye isimlendiriliyor. Evet, sofrada başka yiyecekler de vardı, muhallebi ve diğer tatlılar gibi… Aaa bir de Terme’de dibi hafif yakılmış muhallebinin çok makbul olduğunu öğrendim. Kayınvalidemin dediğine göre, birçok Termeli muhallebiyi özellikle dibini yaktıktan sonra servis kâselerine boşaltırmış. Bence, çok farklı ve nefis bir lezzeti vardı Nebahat Hanım’ın muhallebisinin.

…ALINTI…

 

Derleme ve Kaynak: http://unyezile.com/bayram.htm

Paylaşın:

Yorum Yok

Yorum Bırak