Terme Pirinci Nasıl Yetiştirilir

Terme Pirinci Hakkında Bazı Yorumlar

Terme Pirinci Neden Özel Bir Tür?

Dünyaca ünlü “Terme Pirinci” Samsun’un Terme ilçesinde yetiştirilmesinden dolayı bu adı almaktadır.

Terme Baldo Pirinci Türkiye’de yetişen en kaliteli pirinç türlerinden bir tanesidir. Kalitesi tadından ve lezzetinden gelmektedir. Çabuk pişer, iyi pişer. Tabakta birbirine yapışmaz,tane tanedir. Çok farklı bir lezzeti vardır. Doyurucu ve besleyicidir. Bir avuç Terme Baldosu, piştikten sonra bir tencere pilav olarak karşınıza çıkar.
Kaynak: pazarheybesi.com/terme-pirinci

 

Terme Pirincinin İçinde Ne Var?

Pirinç, nişasta açısından zengin, içerdiği kalori miktarıyla enerji veren bir besindir. B1, B2, C ve E vitaminlerini barındıran pirinç ayrıca, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko gibi sağlık üzerinde ciddi anlamda etkili olan mineralleri içerir.

Terme Pirinci Başka Nerelerde Kullanırız?

  • Yemek olarak kullanılmasının yanı sıra, yaraları kurutmakta faydalıdır.
  • Kaynatılan pirincin suyu yüze sürüldüğü zaman, cilde beyazlık ve canlılık verir.
  • Bebekler için, mama yapımında kullanılır ve oldukça doyurucu bir besindir.
  • Bedeni kuvvetlendirir, kilo aldırır ve bağırsaklara kuvvet verir.
  • Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür, ishali keser.
  • Pirinç dövülmesiyle elde edilen un çıbanları geçirir, cerahatli yaraları iyi eder.
  • Sumak ile kaynatılıp yendiğinde ishali keser.
    Kaynak: terme.bel.tr/TermePirinci

 

 

Kankiler: Kuru Fasülye – Pilav

Pirinç pilavı, kuru fasulye ya da nohut yemeğinin yakın arkadaşıdır. Hatta muhteşem ikili bile diyebiliriz. Her yaş grubunun özellikle çocukların makarnadan sonra en sevdikleri yiyecektir.

Pirinçte Kolesterol Var mı?

Pirinç kolesterol içermez. Kabuğu tam olarak ayrılmamış pirincin besin değeri daha yüksek ve posa oranı daha fazladır. Pirinç karbonhidrat bakımından çok güçlüdür. Günlük enerjimizin yüzde 50’sinin karbonhidratlardan alınması söz konusudur.

Pirinç Kan Şekerini Artırır mı?

Pirinci sebze ve salatalarla beraber tüketmek kandaki şekeri arttırmaz.
Kaynak: demirhanbakliyat.com.tr/terme-pirinc

 

Çeltik Pirince Nasıl Dönüşüyor?

Çeltik yani pirincin kabuğundan ayıklanmamış hali su içerisinde yetiştiriliyor. Diğer tahıl bitkileri su içinde uzun süre yaşayamayıp canlılığını yitirmesine karşın, çeltik suda erimiş oksijeni kullanarak gelişiyor. Uzun ve düzgün yapraklara sahip olan çeltiklerin boyu bir buçuk metreye kadar çıkabiliyor. İlk sürülmeleri sırasında dik duruyorlar, taneleri olgunlaşmaya başladığında ise, sapları eğilip bükülerek suya giriyor. Çünkü, çeltik köklerini kaplayan suyun, yarım metrelik bir yüksekliği oluyor. Suyun dibini ise bir çamur tabakası olarak tanımlamak doğru olur. Bu tabakanın altında ise yoğun oranda kilin bulunması gereklidir. Aksi takdirde toprak suyu emmez. Yeterli olgunluğa ulaştıklarında hasat zamanı başlıyor. Hasadın ardından elde edilen çeltik kavuzları çıkartılarak parlatılıyor ve beyaz renkli pirinç tanelerine dönüştürülüyor.

Aslında tanelerin görünümünü düzeltmek gayesiyle yapılan parlatma işlemi, ürünün besleyici değerinin büyük ölçüde yitirilmesine sebep oluyor. Bu işlem sırasında tanelerin yüzeyini çevreleyen protein, yağ, B vitamini, demir, kalsiyumca zengin dış katman kayboluyor. Geriye yalnızca nişasta bakımından zengin bir ürün kalmasına karşın sofralarımızın baş köşesine kuruluyor.
Kaynak: toramanpirinc.com/pirincdetay

Paylaşın:

Yorum Yok

Yorum Bırak