Pilavınızın Lapa Olmaması için Yapmanız Gerekenler

  1. Eğer pilav yaparken göz kararınız tam oturmadıysa 1 bardak pirince 1,5 bardak su ideal ölçüdür. (1e1,5) Ancak pirincin mevsimine ve türüne göre aşağı yukarı oynar. Sonuca göre bir dahaki seferde artırıp azaltın.
  2. Pirincin önceden suda bekletme zamanı ideal olarak 20 dakikadır ancak bunu da deneyerek düzenlemeniz gerekebilir. Ancak sonucu çok etkilemez. Ustalaştıkça nüans olduğunu anlayacaksınız. Önemli bir nokta da bekletme süresinin 1-1,5 ölçüsünü etkileyeceğini de unutmayın.
  3. Pilava eklenecek yağ ve tuz oranı gerektiğinden az olursa lapa olma ihtimali fazla olur. Pilav yağ ve tuz kaldıran bir yemektir. Örneğin 1 su bardağı pirince 2 dolu yemek kaşığı yağ, 1 tatlı kaşığı tuz eklenmelidir.
  4. Tencerenizin tabanı kalın olmalıdır. Lapa ya da dibi tutmuş gibi sonuçları direk etkileyen unsurlardandır.
  5. Kapağı sık sık açmak hatalardan birisi. Açmamaya çalışın. İçerde olup bitenleri sesten anlamaya çalışın.
  6. Pilavı pişmeye bırakınca karıştırmayın. Nişastası ortaya çıkar ve lapalanmaya etkendir.
  7. Eğer pişirme aşamasında pilavınızın lapa olduğunu anladıysanız asla karıştırmayın, ateşi kısın, tencerenizin üzerine kağıt havlu yada bez koyun, kapağını üzerine kapatın ve suyunu çekmesini sağlayın. Daha sonra kapağını hiç açmadan ocağın üzerinden alın ve oda sıcaklığında pilavınızı dinlenmeye bırakın.
  8. Eğer lapa olduğunu pişirirken değil de piştikten sonra anladınız ve geri dönüşünüz yok… Suyunu çektirmeniz artık mümkün değil…O zaman size lapa pilavınızı çöpe atmaktan kurtaracak nefis tarifler verelim. (TIKLAYIN)

Kaynak: hamaratabla.com

Paylaşın:

Yorum Yok

Yorum Bırak